Skip to content

Taideraksa

Taideraksa zoomasi meren mikromaailmoihin Kotkassa vuonna 2017

Taideraksa rantautui Kotkaan, kun Kantasataman V2-hallin päätyyn tuli kesä-heinäkuun 2017 aikana muraali. Ideahaun kautta Kotkan Taideraksa-teoksen toteuttajaksi valittiin imatralainen kuvataiteilija Jouni Viljakainen.

Jouni Viljakaisen teosluonnos Kotkan taideraksaprojektiin
Kuva: Jouni Viljakaisen luonnos valittiin ideahaun kautta Kotkan Taideraksa-projektiin

Taideraksan idea on tuoda monenlaista häiriöitä tuottaville rakennustyömaille taidetta. Kotkassa näkökulma oli erilainen, kun Kantasatama vasta odotti rakennustyömaataan. ”Idea merkitä tuleva rakennustyömaa taiteella oli mielenkiintoinen. Tartuimme ajatukseen heti, kun kulttuurijohtaja Antti Karjalainen esitti sitä”, kertoo Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna.

Kantasataman teos syntyi Kaakon taiteen ja Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden yhteistyön tuloksena. ”On mahtavaa, että voimme kulttuurin avulla elävöittää kehittyvää kantasataman aluetta ja V2 satamahalli on suurtapahtumiemme keskipisteessä. Odotamme Kotkan Meripäiville ja The Tall Ships Races tapahtumiin suuria kävijämääriä ja teos saa niiden myötä paljon katsojia.” sanoi kulttuurijohtaja Antti Karjalainen

Jouni Viljakaisen teos Itämeren mikromaailmat sukeltaa pinnan alle. Taiteilija avaa teosluonnoksensa syntyprosessia: ”Seinämaalaussuunnitelmassani lähtökohtana on merimaisema. Googlailin tietoa Itämerestä ja päädyinkin sitten pinnan alle rakkolevien sekaan. Siellä zoomasin vielä lähemmäs ja lähemmäs ameboihin ja planktoneihin, jotka väritetyissä mikroskooppikuvissa näyttivät planeetoilta, omilta pikku maailmoilta.”

Kaakon taide järjesti työmaataiteesta ideahaun kaakkoissuomalaisille visuaalisen alan taiteilijoille. Kotkan kaupungin ja Kaakon taiteen edustajat valitsivat ehdotusten joukosta Jouni Viljakaisen luonnoksen.  ”Kaikki ehdotukset olivat mielenkiintoisia ja toteuttamiskelpoisia. Viljakaisen idea oli erityisesti paikkaan ja tunnelmaan sopiva, lisäksi se muistuttaa meitä meriluonnon suojelusta”, luonnehtii Kaakon taiteen hallituksen varapuheenjohtaja Anne-Maria Björninen valintaa.

Teokset ovat osa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Kaakon taiteen Taideraksa-projektia. Taideraksan tavoite on kokeilla voiko taide muovata häiriöstä visuaalisesti mielenkiintoisen kohteen ja samalla etsiä taiteilijoille uusia ansaitsemismahdollisuuksia.

Taideraksa Imatran Einonkadulla marraskuussa 2016

Einonkadun rakennustyömaata elävöittämään tuli kaksi taideteosta, tekstiilitaiteilija Sanna Majanderin Käet ja kuvataiteilija Ella Kettusen Kaupunkieläimet.

Sanna Majanderin Käet-teoksen luonnos purkutyömaan aidassa
Kuva: Luonnos Sanna Majanderin teokseen Käet

Teokset toteutettiin yhteistyössä Kaakon taiteen, Imatran kaupungin ja rakennusliike Evälahden kanssa.

Kaakon taide järjesti työmaataiteesta ideahaun kaakkoissuomalaisille visuaalisen alan taiteilijoille. Teokset ovat osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Kaakon taiteen Taideraksa-projektia.

Taideraksa Lappeenrannan ydinkeskustassa kesällä 2016

Heinäkuun aikana Lappeenrannan keskustan rakennustyömaa koki muodonmuutoksen taiteen avulla. Kauppakadun ja Valtakadun puoleisiin rakennustyömaa-aitoihin toteutettiin mittavat maalaukset Kaakon taiteen ja TYL City Oy:n, Jatke Oy:n ja Rakennusliike Evälahden työyhteenliittymä, yhteistyön tuloksena.

Kauppakadun puoleisen aidan otti haltuunsa imatralaisen kuvataiteilijan Jouni Viljakaisen teos ja Valtakadun lappeenrantalaisen Jouko Lempisen maalaus. Kumpikin taiteilija käsittelee teoksessaan maisemaa: Lempinen realistisemmin kun taas Viljakaisen maisema on pikemmin sisäinen luontokuva, jossa nähdyn päälle kerrostuu omat kokemukset ja havainnot. Jouni Viljakainen kuvailee teoksensa lähtökohtia: ”Olen tehnyt suuren osan luonnoksista yöllä veneessä Ylämaan Suurpyhäkalajärvellä, jossa ilmankosteus antoi oman kosketuksensa kuville. Myös Vuoksen veden virtaukset ovat mukana maalauksissani.”

Jouko Lempisen taideraksa-projektin teos toteutusvaiheessa
Kuva: Jouko Lempisen panoraamamaisema on pohjamaalattu
Jouni Viljakaisen taideraksaprojektin teos toteutusvaiheessa
Kuva: Jouni Viljakaisen teos alkuvaiheessaan

Teokset ovat osa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Kaakon taiteen Taideraksa-projektia, jossa toteutetaan 4–5 pilottiteosta Kaakkois-Suomessa. Asukkaille ja kulkijoille rakennustyömaa on väliaikainen aukko maisemassa, joka aiheuttaa usein ekstra-askeleita ja hämmennystä liikkumisessa. Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna taustoittaa: ”Taideraksan tavoite on kokeilla voiko taide muovata häiriöstä visuaalisesti mielenkiintoisen kohteen. Samalla etsimme taiteilijoille uusia ansaitsemismahdollisuuksia.”